Cantitatea de apă din râuri, mări și oceane devine tot mai mare și crește într-un ritm alarmant, notează publicația The Times of India

ONG-ul internațional Climate Central a creat un fel de hartă pentru a evalua ce părți ale Pământului vor fi sub apă înainte de 2030 din cauza creșterii nivelului mării. Harta a fost creată prin folosirea informațiilor din raportul „Cod roșu pentru umanitate

 

În cel mai recent raport al său, ONG-ul internațional Climate Central a creat un fel de hartă pentru a evalua ce părți ale Pământului vor fi sub apă înainte de 2030 din cauza creșterii nivelului mării. Harta a fost creată prin folosirea informațiilor din raportul „Cod roșu pentru umanitate”, pe care grupul interguvernamental de experți al ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale (IPCC) l-a publicat în luna august.

Amsterdam se încadrează în regiunea cunoscută sub numele de „Țările de Jos”, și se află în pericol de a fi inundat, la fel ca alte orașe din Olanda, precum Rotterdam și Haga.  Chiar dacă de-a lungul anilor, autoritățile olandeze au încercat să combată fenomenul de intensificare a nivelului mării, apărându-se cu succes împotriva  inundațiilor, se pare că Amsterdam este vizat direct de o scufundare cel puțin parțială până în 2030.

Veneția - Italia Veneția este unul din cele mai cunoscute orașe din lume. Locul nu este străin de inundații, Veneția fiind cunoscută pentru rețeaua sa de căi navigabile, care atrage ani de an milioane de turiști din toată lumea.   Potrivit oamenilor de știință, orașul se scufundă cu doi milimetri în fiecare an și se confruntă cu efectele directe ale creșterii nivelului apei. Chiar dacă Veneția are și măsuri de protecție, ar putea fi necesari pași mai radicali pentru a preveni scufundarea acesteia.  Luna trecută, în marja reuniunii G20 de la Roma și a summitului climatic de la Glasgow, Academia de Științe din Veneția a transmis o scrisoare către prim-ministrul italian și liderii celor mai dezvoltate 20 de economii ale lumii, prin care cere politicienilor celor mai puternice națiuni ale planetei să salveze oraşul, în contextul crizei climatice. De asemenea, scrisoarea mai prevede că oraşul, care face parte din patrimoniul UNESCO, este într-o situaţie vulnerabilă, riscând să se scufunde mai repede decât era estimat iniţial.

Experții atrag atenția că din cauza nivelului crescut al mării, cel puțin majoritatea zonelor de est ale orașului, care sunt situate în apropierea râului Mekong, de-a lungul zonelor mlăștinoase din Thu Thiem, ar putea fi sub apă înainte de 2030.  Chiar dacă orașul nu se scufundă, poate deveni prea periculos pentru ca oamenii să trăiască din cauza unei varietăți de factori, inclusiv inundațiile și furtunile intensificate.

Planeta s-a încălzit deja cu 1,2 grade Celsius. La 2,7 grade Celsius vom experimenta fenomene meteo extreme Lipsa unor măsuri suplimentare privind schimbările climatice este probabil să aibă efecte devastatoare, inclusiv în intensificarea valurilor de căldură, creșterea lipsei de adăpost și reducerea aprovizionării cu alimente.  Conform raportului pe 2021 privind schimbările climatice, realizat de Programul ONU pentru Mediu (UNEP), planeta s-a încălzit deja cu 1,2 grade Celsius.   Cel mai recent set de angajamente ale națiunilor privind lupta împotriva schimbărilor climatice sunt cu mult sub ceea ce este necesar pentru a limita încălzirea la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, un prag despre care experții climatici spun că este critic și nu trebuie atins.

Detalii despre orașele din lume care se vor scufunda înainte de 2030 din cauza schimbărilor climatice se gasesc in articolul de aici

 

Ghețarii se topesc din cauza încălzirii globale iar cantitatea de apă 
din râuri, mări și oceane crește într-un ritm alarmant. 
Daca omenirea nu ia masuri, unele orașe din lume se vor scufunda 

29 noiembrie 2021

Ceva deosebit

Ceva deosebit